Bulak Hukuk Akademisi

Lütfen yorum yaparak paylaşımlar hakkında sizler de fikrinizi iletin veya blog yazısını değerlendirin.

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ

Bulak Akademi

Cuma, 04 Nisan 2025

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ
Kiracının taşınmaza zarar vermesi veya kötü kullanması sebebi ile ev sahibinin tahliye ve tazminat davası açma hakkı vardır. Türk Borçlar Kanununa göre;
Kiracı, taşınmazı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve komşularına gerekli
saygıyı göstermekle yükümlüdür.
Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda taşınmaz sahibi; ev ve işyeri kirasında en az 30 gün süre vererek aykırılığın giderilmesi aksi halde kira sözleşmesini feshedeceği konusunda kiracıya yazılı ihtarda bulunur.
*Ev ve işyeri kirasında ,kiracının taşınmaza kasten ağır bir zarar vermesi kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının ev sahibi veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekinilmez olması durumunda ev sahibi , yazılı bir bildirimle kira sözleşmesini feshedebilir. Ayrıca kanun; kusurlu ve hukuka aykırı bir fille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür der. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile ahlaka aykırı bir fiille başkasına zarar veren de bu zararı gidermekle yükümlüdür.
*Kiracı taşınmazı normal ölçütlerde elbette kullanacaktır. Eşyanın normal ölçütlerde aşınması gayet doğaldır. Ancak hor kullanmak kabul edilebilir bir şey değildir. Bu durumda kiracı zararını tazmin etmek zorundadır. Bunun dışında taşınmazın özenle muhafaza altında tutulmasını ve gereken basit tamirlerin kiracı tarafından yapılması gereklidir. Yani kiracı taşınmazı korumakla da yükümlüdür.
*Kiracı kiralanan evde alışılmışın dışında, sözleşmede öngörülmeyen değişiklikler yapamaz. Kiralanan evin değerinde azalma meydana getirecek, zarar verecek şekilde hareket edemez. Kiracı kural olarak taşınmazı aldığı şekilde teslim etmek zorundadır.
Eve Zarar Verme Durumunda Kira Sözleşmesi Feshedilebilir mi?
*Ev sahibi taşınmazına ilişkin olarak sözleşmede öngörülmediği halde yapılan değişiklikleri öğrendiğinde, kiracıya taşınmazı eski haline getirmesi için bir ihtar gönderir. İhtar ile kiracıya eski hale getirme için 30 günlük süre verilir. Eğer eski hale getirme olmazsa sözleşmenin feshedileceği bildirilir. Ancak bu ihtar yalnızca evin eski haline getirilmesi mümkünse yapılır. Kiracı bu ihtar sonrası taşınmazı eski haline çevirirse herhangi bir problem kalmaz ancak kiracı ihtara rağmen 30 günlük süre içinde eski haline getirmezse ev sahibi fesih yoluna başvurma hakkına sahiptir.
Eve Zarar Veren Kiracı Tazminat Öder mi?
*Kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra kiraya verenin taşınmazın zarara uğradığını öğrenmesi sonucu derhal meydana gelen zararları tespit ettirmesi gerekir. Meydana gelen zararların tespitinin yapılması taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edebilir. Bu durumlarda yapılacak tespit delil tespiti niteliğinde kabul edilir. Yetkili mahkeme bilirkişi görevlendirerek taşınmaza ilişkin zararları ve miktarlarını tespit eder. Yapılan tespit sonucunda kiracının taşınmaza verdiği hasarın niteliği önemlidir. Kiracının eve zarar vermesi ve hor kullanma davalarında oluşan zararı ispatla yükümlü olan kişi ev sahibidir. Ev sahibinin zararı ispatlaması halinde kiracı ortaya çıkan zararda kusurlu değilse bunu ispatlamalıdır. Eve zarar veren kiracı için açılacak tazminat davaları ev sahibi tarafından kiracıya açılır. Bu davaların açılabilmesi için aranan en önemli şart kiracının evden tahliye edilmiş olmasıdır. Taraflar arasında kira ilişkisi devam ederken kiracının eve zarar vermesi sonucu oluşan hasarı giderme imkanı göz önünde tutularak bu şart konulmuştur. Kiracının eve zarar vermesi nedeniyle açılan davada, ev sahibinin talebi üzerine tespit işlemleri gerçekleştirilir. Bunun sonucunda yetkili kişiler kiracının eve zarar vermesi sonucu oluşan taşınmazdaki zararlara ilişkin bir rapor düzenler. Bu rapor tespit işleminin yapılmasını talep eden ev sahibine ve kiracıya tebliğ edilmelidir. Kiracının kendisine tebliğ edilen bu rapora itiraz hakkı bulunur. Kiracı rapora itiraz etmezse rapor, kesin delil olarak tazminat davasında kullanılabilir hale gelir. Sonuç olarak eve zarar veren kiracı tazminat ödemekle yükümlüdür diyebiliriz. Eğer ev sahibi için manevi değeri olan bir eşyaya zarar verilmişse bu durumda manevi tazminat davası da açabilir.
Kiracının mala zarar vermesini bir de Türk Ceza Kanunu açısından inceleyelim
Kira İlişkisinde Mala Zarar Verme Suçunun Cezası Nedir?
*Kira ilişkisinde mala zarar verme suçunun cezası TCK’de düzenlenmiştir .Mala zarar veren kiracı 4 aydan  3 yıla kadar hapis ya da adli para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca kiracının mala zarar verme suçu şikayete tabidir. Konu olan eylemin yapılması üzerine mağdurun şikayeti neticesinde şüpheliler hakkında soruşturma başlatılır.

0 Yorumlar

Bir yorum bırak

Kategoriler

Son Paylaşılanlar

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ

Salı, 23 Temmuz 2024

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ
SİGORTA YAPMAYAN İŞVERENE DAVA

Salı, 23 Temmuz 2024

SİGORTA YAPMAYAN İŞVERENE DAVA
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

Salı, 23 Temmuz 2024

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ