Bulak Hukuk Akademisi

Lütfen yorum yaparak paylaşımlar hakkında sizler de fikrinizi iletin veya blog yazısını değerlendirin.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

Bulak Akademi

Cuma, 04 Nisan 2025

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
*Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralanan taşınmazı belli bir tarihte boşaltacağına dair sunduğu yazılı irade beyanıdır. Türk Borçlar Kanunu tahliye taahhütnamesini; kiracı taşınmazın tesliminden sonra ev sahibine karşı taşınmazı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa ev sahibi kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak 1 ay içerisinde icraya başvurmak veya dava açmak koşuluyla sona erdirebilir şeklinde açıklamaktadır.
Tahliye Taahhütnamesi Ev Sahibine Ne Gibi İmkanlar Sağlamaktadır?
*Normal şartlarda ev sahibinin kiracıyı evden çıkartabilmesi için ya kiracının kirayı ödememiş olması gerekir ya da ev sahibinin eve oturmakla ilgili bir ihtiyacının olması gerekir. Ama eğer ev sahibinin elinde bir tahliye taahhütnamesi varsa bu durumda ev sahibi hiçbir sebep göstermeksizin bu tahliye üzerinde yazılmış olan tarihten sonraki bir ay içerisinde kağıdı icra dairesine götürmek şartıyla kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Bu durum ev sahibine inanılmaz bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca şöyle de bir durum var: Eğer kiracı tahliye taahhütnamesini imzalamazsa kira sözleşmesi her sene kendiliğinden 1 yıl daha uzayacağından ev sahipleri kısır döngüye gireceklerdir. Fakat tahliye taahhütnamesi sayesinde ev sahibi hiçbir sebep göstermeden kiracının evden tahliyesini isteyebilmektedir.
Kiracı Tahliye Taahhüdüne İtiraz Edebilir mi?
*Kira sözleşmesi imzalanırken aynı anda tahliye taahhüdü de imzalandıysa tahliye taahhütnamesi geçersiz olur ve kiracı taahhütnameye itiraz edebilir. Ya da imza size ait değilse bu durumda da taahhütname geçersiz sayılacak ve itiraz edebileceksiniz. Fakat imza size aitse ve kira sözleşmesi ile taahhütname olması gerektiği gibi farklı zamanlarda imzalandıysa bu durumda işiniz zor demektir.
Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Şartları Nelerdir?
1)Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için aranan en önemli şart taahhütnamenin yazılı olmasıdır.
2)Tahliye taahhütnamesini mutlaka kira sözleşmesinden sonra verilmiş olması gerekir. Genelde emlakçılar kira sözleşmesinin hemen ardından imzalatmak istiyorlar. Bu noktada kiracıların dikkat etmesi gerekiyor. Taahhütname kira sözleşmesi ile aynı anda imzalandığı takdirde taahhütname geçersiz olacaktır.
3)Tahliye taahhütnamesini bizzat kiracı tarafından imzalanmış olması gerekiyor. Eğer birden fazla kiracı varsa hepsinin imzasının bulunması gerekiyor. Aile konutlarına ilişkin tahliye taahhütnamelerinde her iki eşin de imzasının bulunması gerekiyor.
4)Tahliye taahhüdünde, tahliye tarihinin mutlaka belirtilmiş olması gerekiyor. Aksi takdirde ev sahibinin kendi kafasına göre bir tarih yazma riski bulunmaktadır. Bu durum kiracıyı zor durumun içine sokabilir.
5)Tahliye taahhütnamesini ,kiracının kendi isteğiyle bilerek imzalamış olması gerekir. Zorlama,tehdit durumunda taahhütname geçerliliğini yitirir.
Tahliye Taahhütnamesi İle Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?
*Söz konusu yazılı tahliye taahhütnamesi var ise ev sahibi bu belgeye dayalı olarak kira sözleşmesini iki şekilde sona erdirebilir:
1)İcra takibi yoluyla tahliye etmek
2)Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmaktır
Şimdi ev sahibinin elinde artık tahliye taahhüdü var ve üzerinde tahliye tarihi yazıyor. Diyelim ki 17 Mart. İlk olarak ev sahibi bu tarihten itibaren 1 ay içerisinde icra dairesine başvurmak zorundadır. İcra dairesine başvurup kiracının tahliyesini isteyecek ve icra dairesinden kiracıya bir tebligat gidecektir. Kiracı bu tebligatı aldıktan sonra önünde iki tane seçenek vardır: Ya evi 15 gün içinde tahliye edecektir. Eğer tahliye etmezse icra dairesinden gelirler ve tahliye işlemini başlatırlar. Ya da kiracı 1 hafta içerisinde itirazda bulunacaktır. Kiracı taahhütnameye imzanın sahte olması, imzanın zorla attırıldığı,  tahliye taahhütnamesini diğer eşin imzalamadığı gibi çeşitli sebeplerle itiraz edebilir. Eğer kiracı tahliye taahhütnamesine itiraz ettiyse ev sahibi bu itirazın kaldırılması için kiracıya dava açar ve bu itirazları çürütür. Eğer mesela imzaya itiraz ettiyse bilirkişi gelir ve imzanın kiracıya ait olup olmadığını inceler. Bütün bu işlemler gerçekleştikten sonra kiracının yine de tahliyesine karar verildiyse veya kiracı 15 günlük süre içerisinde herhangi bir şekilde itirazda bulunmadığı bu durumda ev sahibi icra dairesine başvurur der ki artık elimde kesinleşmiş bir tahliye kararı var ve ben bu kararın üzerine kiracının taşınmazımdan çıkmasını istiyorum der. Peki icra dairesi ne yapar? Nakliye, çilingir, hamal vs. ayarlar gerekirse polis çağırır ve evi boşaltır.
Geçersiz Tahliye Taahhütnameleri:
*Kira sözleşmesinin imzalanması sırasında verilen tahliye taahhütnameleri geçersiz olur. Örneğin kira sözleşmesi 01.01.2021 tarihli ise yazılı tahliye taahhüdünün tanzim tarihi 01.01.02021 tarihli ise düzenlenen tahliye taahhüdü geçersiz sayılmaktadır.
*Kiracı sayısı birden fazla olmasına rağmen sadece bir kiracı tarafından imzalanan taahhütname geçersiz sayılmaktadır.
*Tahliye taahhüdü imzalanıp ev sahibine verildikten sonra aynı taşınmaza ilişkin olarak yeni bir kira sözleşmesi imzalanmış ise tahliye taahhüdü geçersiz sayılır.
Geçerli Tahliye Taahhütnameleri:
*Yazılı tahliye taahhüdünün kira sözleşmesi imzalandıktan ve kira ilişkisi devam ederken verilmesi gerekir.
*Tanzim tarihi ve tahliye tarihi yazılı olmalıdır.
*Şartlı olarak imzalanan tahliye taahhütleri geçerlidir. Örneğin taşınmazın önünde ana yol açılması tarihinde tahliye edileceğine ilişkin tahliye taahhüdü geçerlidir.

0 Yorumlar

Bir yorum bırak

Kategoriler

Son Paylaşılanlar

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ

Salı, 23 Temmuz 2024

KİRACININ MALA ZARAR VERMESİ
SİGORTA YAPMAYAN İŞVERENE DAVA

Salı, 23 Temmuz 2024

SİGORTA YAPMAYAN İŞVERENE DAVA
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

Salı, 23 Temmuz 2024

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ